Peran Injourney Tourism Development Corporation dalam Mengembangkan Destinasi Wisata Berkelanjutan di Kawasan Nusa Dua Bali

Authors

  • Rieke Sri Rizki Asti Karini Stiepar Yapari Bandung, Indonesia
  • Nalya Arum Fathanah Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Paraiwisata Yapari, Indonesia
  • Widya Utami Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Pariwisata Yapari, Indonesia
  • Muhammad Zaki Fadhilan Burhannudin Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Pariwisata Yapari, Indonesia
  • Syahwa Anisa Rachman Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Pariwisata Yapari, Indonesia
  • Rakha Farasya Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Pariwisata Yapari, Indonesia
  • Mochamad Dio Putra Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Pariwisata Yapari, Indonesia
  • Ravendra Putra Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Pariwisata Yapari, Indonesia
  • Muhamad Faiz Akbar Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Pariwisata Yapari, Indonesia
  • Ariel Riksa Waluya Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Pariwisata Yapari, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.32659/jmp.v4i2.478

Keywords:

ITDC, Nusa Dua, Sustainable Tourism

Abstract

The purpose of this research is to see how InJourney Tourism Development Corporation (ITDC) contributes to creating an environmentally friendly tourist destination in the Nusa Dua Bali. Sustainability tourism has been a major consideration in the development of Nusa Dua Bali, which is recognized as one of the major tourist attractions in Indonesia. This research uses descriptive qualitative research methods and uses secondary data sources. The results of this study show how ITDC collaboration and training initiatives empower local communities, support sustainable business practices, and build environmentally friendly infrastructure. In addition, ITDC actively promotes environmental conservation through a number of programs, including waste management and marine ecosystem preservation. The study concludes that ITDC has a responsibility to promote community engagement and knowledge of the value of sustainable tourism in addition to overseeing the physical development of the area. It is hoped that other developers will use these findings as a guide in creating tourist attractions that are not only financially successful but also environmentally friendly and sustainable.

References

Pertiwi, P. R. (2017). Motivasi Industri Perhotelan Dalam Menerapkan Konsep Ecopreneurship: Studi Kasus Pada Hotel–Hotel Kawasan ITDC Nusa Dua Bali. Jurnal Ilmiah Hospitality Management, 7(2), 173-180.

Apliant, A. M., Adam, F., Maruanaya, C. A., & Ayu, J. P. (2023). Implementasi Sustainable Tourism pada Tata Kelola Operasional di ITDC Nusa Dua Bali. Journal of Research on Business and Tourism, 3(1), 31-43.

Sulistyawati, A. S., & Pertiwi, P. R. (2018). Peranan public relation dalam meningkatkan tingkat hunian kamar di hotel kawasan itdc nusa dua bali pasca erupsi gunung. Download. Garuda. Kemdikbud. Go. Id, 2(2), 136-143.

Paramharta, I. P. D., & Rama, B. G. A. (2024). Penguatan Strategi Komunikasi Pada Pengelola Destinasi Pariwisata Di Itdc Nusa Dua. Community Development Journal: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(5), 9476-9480.

Lantara, I. W. A. (2018). Pengaruh motivasi kerja terhadap kinerja karyawan dengan kepuasan kerja sebagai variabel intervening di PT. Indonesia Tourism Development Corporation (ITDC). Jurnal Pendidikan Ekonomi Undiksha, 10(1), 231-240.

Riani, N. K. (2021). Pariwisata adalah pisau bermata 2. Jurnal Inovasi Penelitian, 2(5), 1469-1474.

Musaddad, A. A., Rahayu, O. Y., Pratama, E., Supraptiningsih, S., & Wahyuni, E. (2019). Pembangunan pariwisata berkelanjutan di Indonesia. Dinamika Administrasi: Jurnal Ilmu Administrasi dan Manajemen, 2(1).

Febriandhika, I., & Kurniawan, T. (2020). Pengembangan Pariwisata Melalui Pemberdayaan Masyarakat Dilihat Dari Perspektif Implementasi Kebijakan. Jurnal Pariwisata Pesona, 5(1), 1-11.

Andayani, A. A. I., Martono, E., & Muhamad,

M. (2017). Pemberdayaan masyarakat melalui pengembangan desa wisata dan implikasinya terhadap ketahanan sosial budaya wilayah (studi di desa wisata Penglipuran Bali). Jurnal Ketahanan Nasional, 23(1), 1-16.

Prathama, A., Nuraini, R. E., & Firdausi, Y. (2020). Pembangunan Pariwisata Berkelanjutan Dalam Prespektif Lingkungan (Studi Kasus Wisata Alam Waduk Gondang Di Kabupaten Lamongan). Jurnal Sosial Ekonomi Dan Politik (JSEP), 1(3).

Simanjuntak, B. A., Tanjung, F., & Nasution, R. (2017). Sejarah pariwisata: menuju perkembangan pariwisata Indonesia. Yayasan Pustaka Obor Indonesia.

Hafifi, M. K. (2024). Pengelolaan Sampah Dalam Pengembangan Pariwisata Berkelanjutan Di Destinasi Super Prioritas- Kek Mandalika. Tourism, Hospitality And Culture Insights Journal, 4(1), 27-39.

Artajaya, M., & Rismayati, N. L. C. (2018). Implikasi Analisis Lingkungan Bisnis Terhadap Strategi Pemasarandi Hotel Melia Nusa Dua Bali. Jurnal Kepariwisataan, 17(1), 31-45.

Pramana, R., & Soejono, P. (2019). Resource Management Efficiency In The Tourism Sector: Case of Nusa Dua, Bali. Journal of Sustainable Tourism, 27(4), 523-536.

itdc. ITDC Creating Destinations. Diakses pada 30 September 2024, dari https://www.itdc.co.id

Downloads

Published

2025-10-31

Citation Check